Tirza’s toekomsttaal.

Deze week presenteerden leerlingen uit havo 4 een van de opbrengsten van een gevolgde lessenserie over Van den vos Reynaerde. Altijd een uitdaging om leerlingen warm te maken voor literatuur uit de middeleeuwen. Tegelijk belangrijk om op de hoogte te zijn van cultuur- en literatuurgeschiedenis van je land.
Ik ontwierp daarom een lessenserie die deze literatuurgeschiedenis koppelde aan lessen over taalverandering en poëzie. Welke invloed hebben geografische en economische ontwikkelingen eigenlijk op taal? En wat gebeurt er met taal als er steeds meer mensen die andere talen spreken in ons land komen wonen? Waar komt straattaal vandaan en zou dat ook onderdeel kunnen worden van onze standaardtaal? Om die vragen te beantwoorden keken leerlingen colleges van taalkundigen en lazen ze artikelen en gedichten.

Een van de opdrachten voor de leerlingen was om met behulp van al het nieuw geleerde te bedenken hoe het Nederlands in het jaar 2500 zou kunnen klinken. Leerlingen luisterden eerst naar fragmenten zoals ze geklonken zouden kunnen hebben in 500 en 1500 na Chr, ze leerden wat van invloed was op verandering van de taal en gingen vervolgens zelf aan de slag.  Hierbij een paar van de resultaten en achterliggende gedachten. Gedeeld met toestemming van de leerlingen.

Het verhaal en de taal van Nathan.

Deze lessenserie is hier te bekijken:

https://www.cloudschool.org/henkthaar/middeleeuwse-taal-en-literatuur-reinaert-da-fox

Recente berichten

Tags

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *