Vorig jaar ben ik gestart met het invoeren van een facebookvragenuur voor mijn klassen.
Dit vragenuur pas ik vooral toe rond toetsweken en examens. Vaak kondig ik een bepaald onderwerp aan, waar leerlingen vragen over kunnen stellen. Ik start het vragenuur dan door het aan te kondigen met een statusupdate van mijn docentenaccount.
Docentenaccount
Op onze school hebben we afgesproken dat we in de communicatie met leerlingen altijd werken met een docentenaccount. Dit heeft als voordeel dat het altijd helder is dat je vanuit je rol als docent communiceert en dus ook aanspreekbaar bent op je gedrag als docent. Ik maak zelf aan het begin van het jaar aparte facebookgroepen aan voor mijn klassen. Deze besloten groepen gebruik ik om leerlingen elkaar feedback te laten geven bij sommige geschreven teksten of andere opdrachten.
Daarnaast gebruik ik mijn account ook om zaken die te maken hebben met mijn vak te delen. Een gedicht dat me aanspreekt, een boekbespreking uit DWDD, etc. In de les is er niet altijd tijd en gelegenheid om dergelijke dingen te laten zien en te bespreken. Via facebook is dit supermakkelijk gerealiseerd. Het zijn ook nog eens de onderwerpen die me ertoe hebben gebracht ooit Nederlands te kiezen als vak om te onderwijzen. Poëzie, fictie, liedteksten, etc.
Vragenuur
Leerlingen kunnen vervolgens vragen wat ze willen over bijvoorbeeld werkwoordspelling. Voordeel is dat het draadje met vragen en antwoorden dat vervolgens samen gecreëerd wordt, ook later terug te lezen is. Handig voor mensen die er ‘live’ bij waren, maar natuurlijk juist ook voor de mensen die er op dat moment niet waren en die het dus later terug kunnen lezen. Fijn is dat je leerlingen zo, op het moment dat zij aan het leren zijn voor hun toets, nog kunt helpen bij vragen waar ze op het laatste moment nog mee zitten. Leerlingen kunnen uiteraard ook 24/7 vragen aan me stellen, door mij een FB-bericht te sturen.
Wees de eerste om te reageren