Misschien niet gemeten. Maar WAT EEN onderwijs.

Afgelopen schooljaar heb ik samen met met een aantal collega’s, ouders en leerlingen een deelname aan Alpe d’HuZes georganiseerd. Afgelopen vrijdag was er de reünie. Een van de teamleden maakte daarvoor dit te gekke fimpje. In een flits was ik weer terug in Frankrijk.

Het was een van de meest inspirerende weken die ik als docent meemaakte, die eerste week van juni in Frankrijk.   Ruim een jaar voorbereiding ging eraan vooraf.  We organiseerden samen met leerlingen, docenten en ouders in eendrachtige samenwerking o.a. een spinningmarathon, een benefietconcert, een benefietmaaltijd, een kunstveiling en we haalden uiteindelijk ongeveer 25.000 euro op voor de strijd tegen kanker.

TimZowel voor leerlingen als voor leerlingen was het een onvergetelijk jaar. Verdrietige en pijnlijke verhalen werden gedeeld. Leerlingen sloegen armen om schouders van docenten. De avond voor we de berg op gingen om een fysieke topprestatie te leveren, hebben we met elkaar gepraat over onze motivatie: de zieke vrienden en familieleden waarvoor we ons het hele jaar zo hadden ingezet. 

De stoerste kerels huilden als baby’s.  Kippenvel.

Geleerd hebben we. EN de stof. EN het leven.
Leerlingen leerden dit jaar hoe fantastisch het is om je in te zetten voor een ander, hoe mooi samenwerking kan zijn, hoe je van ‘los zand’ een team maakt.   Hoe je zo’n groot project organiseert, hoe je fondsen werft en communiceert met bedrijven. Hoe gezond het voelt om goed getraind te zijn. Hoe verrijkend het kan zijn om je emoties te laten zien en te troosten en je te laten troosten.
Ik leerde zelf hoe ontzettend waardevol het is om met leerlingen en ouders in zo’n project samen te werken. Hoe ontzettend hard leerlingen en docenten kunnen en willen werken als ze gemotiveerd zijn.
Een van de leerlingen die meedeed aan het project slaagde helaas niet voor zijn examen. Hij had zijn examen misschien wel gehaald als hij niet mee was gegaan. Maar hé! Wat heeft hij veel geleerd! En hé! Wat weet ik zeker dat hij het wel gaat redden nu hij deze bagage meeneemt! Dit soort projecten in je school.

Het zal ongetwijfeld niet altijd ten goede komen aan je score op lijstjes als die van Dronkers, maar hé, wat hebben wij veel geleerd.

Meer lezen over het project? Kijk nog eens naar de facebookpagina:  https://www.facebook.com/alpedhubres

g

Recente berichten

Tags

Geschreven door:

Een reactie

  1. Willem-Jelle
    6 januari 2014
    Antwoord

    ‘Niet alles wat meetbaar is, is relevant en niet alles wat relevant is, is meetbaar.’ Ze schrijven deze quote toe aan Einstein, maar ik kan geen duidelijke bron vinden.

    Mooi verhaal, mooie motivatie maar bovenal: wat een mooie invulling van leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *