Onbevangen!

Mijn goede voornemen: Onbevangen zijn. 

Een nieuw jaar staat voor de deur. 
Zo’n overgang van het ene naar het andere jaar nodigt vaak uit tot reflectie en bezinning. Je kijkt even terug naar wat achter je ligt. Wat was mooi, waarin groeide je, welke successen mocht je boeken? Maar je denkt ook terug aan de minder mooie dingen. Waar zat je verdriet, je falen, wat waren je verkeerde keuzes? 
Het is waardevol en belangrijk om af en toe even stil te staan en voor- en achteruit te kijken. Het helpt je om te leren van je successen en je fouten. Om het in het vervolg beter te doen. Om een beter mens te worden. Voor je omgeving en voor jezelf.

Toch denk ik dat er ook een risico schuilt in terug- en vooruitblikken.
Je verleden kan je ook in beslag nemen. Even terugblikkend kan je maar zo terechtkomen in een al te melancholische bui. En onzekerheid over de toekomst kan je ook verlammen. 
Hoe vaak gebeurt het niet dat wij enorm bezorgd of bedrukt raken door iets wat al lang gebeurd is en dat ook niet meer gaat veranderen of door iets dat nog voor ons ligt en waar we tegenop zien, ook al hebben we nog geen idee of het ook echt zo zal lopen als waar we bang voor zijn.
Hoeveel dagen brengen we eigenlijk door, terwijl we echt genieten van de gebeurtenissen in het hier en nu, van onze vrienden en familie, de mensen die we liefhebben zonder te denken aan gisteren of morgen?
Zelf denk ik dat wij er veel van zouden kunnen leren om eens een jaar te focussen op het thema onbevangenheid. Onbevangen zijn betekent voor mij dat ik me niet wil laten leiden door angst voor wat nog zou kunnen komen of wat eventueel mis zou kunnen gaan. Dat ik me niet laat weerhouden door negatieve ervaringen uit het verleden, maar elke dag keuzes maak in het vertrouwen dat die keuze een goede zal blijken te zijn.

Onbevangen leven in het hier en nu. Genieten van wat is, wat we mogen ontvangen in elkaar, in wat ons overkomt, in wat we mogen ontvangen terwijl we er niets voor doen. 
Eens niet nadenken over waar je over vijf jaar wilt zijn en wat je dan nu zou moeten doen om dat te bereiken. Lekker niet doelgericht. Maar vrijmoedig en vol vertrouwen de wereld in gaan.

Vrij als een kind.

Onbevangen.

Recente berichten

Tags

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *