Een les Nederlands met de nieuwsquiz in de klas

Als sinds lange tijd verspreidt Alain Balistreri onder zijn collega’s wekelijks een nieuwsquiz via de app Kahoot. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Iedere donderdagavond komt hij binnen.  Duizenden leerlingen krijgen zo iedere week het belangrijkste nieuws mee. Prachtig hoe zoiets online kan ontstaan en zijn plek kan krijgen in zoveel Nederlandse klaslokalen.

Je kunt met zo’n quiz natuurlijk van alles doen. Je kunt er elke week een stukje van je lestijd voor gebruiken en je leerlingen zullen dat ook heel leuk vinden. En ja, ze krijgen dan in ieder geval iets van het nieuws mee. Toch vind ik dat op den duur niet voldoende. Voor mezelf heb ik het afgelopen week daarom op onderstaande manier aangepakt. Misschien dat het voor meer collega’s een bruikbaar lesidee is.

 

Het helpt mij in ieder geval om te werken aan doelen voor Nederlands aan de hand van de nieuwsquiz.
Als eerste verdeelde ik de klas in groepen van drie of vier personen. Aan de groepjes deelde ik A3-papier uit. De leerlingen kregen van mij vervolgens een half uur om zich voor te bereiden op de quiz, die we in het laatste kwartier speelden. De leerlingen kregen een aantal gekleurde stiften en moesten op zoek naar het belangrijkste nieuws van de afgelopen week. Ze bedachten eerst categorieën en wezen experts aan voor deze categorieën. Vervolgens zochten zij de belangrijkste nieuwsberichten uit die categorieën. Uit de nieuwsberichten die zij vonden moesten zij de belangrijkste zin halen. Deze noteerden zij op het papier. Het papier kon dienen als spiekbrief bij de quiz.

 

De leerlingen leerden op deze manier

A. Onderscheid te maken tussen belangrijk en onbelangrijk nieuws.
B. Uit een bericht de belangrijkste informatie halen.
C. De hoofdzaken kort en bondig formuleren.

Daarna werd er natuurlijk flink fanatiek gespeeld. Een leuke les om de week mee af te sluiten.

NB. De oplettende kijker ziet een wel wat erg oude VMBO-leerling zitten. 🙂 Dat is mijn collega Bert Mollema. Die keek deze les mee. Samen leren in de school doe je met leerlingen EN leraren.

Recente berichten

Tags

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *