Een web van woorden. En de leerlingen op de tafels voor poëzie!

webOnlangs bedacht ik, dat ik dit lesidee nog helemaal niet gedeeld heb hier. Ik deelde al wel eens wat foto’s, maar vergat er nog over te bloggen.
Er is een dichter, Peter Jan Soeters, van wie ik groot fan ben, onder andere vanwege de bruikbaarheid van zijn gedichtjes in het VO (in alle jaarlagen en niveaus). Ik heb zijn bundel (die Bundel heet) vorig jaar gebruikt voor een creatieve les met gedichten. Bundel is een verzameling losse blaadjes met gedichten, bijeengehouden door elastiek tussen een houten voor en achterblad. Een absolute aanrader als cadeau ook tijdens de feestdagen. 
Ik weefde in mijn lokaal van draden een web. Van de ene hoek van het lokaal naar de andere. Van hoog naar laag. Aan de draden hing ik met paperclips de losse blaadjes met gedichten.Toen de leerlingen binnenkwamen, gebeurde al waarop ik hoopte: de leerlingen klommen op de tafels en de vensterbanken, nieuwsgierig naar de tekstjes.

Ik gaf ze vervolgens de opdracht om in het lokaal in duo’s te gaan zoeken naar de drie mooiste gedichtjes en vroeg ze daar een foto van te maken.
Van deze drie gedichten moesten ze aan de ander uitleggen wat ze erin aansprak en waarom. Vervolgens gaf ik de groepjes de opdracht bij een van de gedichten een creatieve verwerkingsopdracht te maken. Een animatie, een filmpje, een tekening, of wat dan ook. Ik raad je aan dit ook eens te proberen. Ik schreef er zelf nog dit gedicht bij:

#poëzieles
web2
Ik weefde
in mijn hok
een web
van woorden.
Van zin.
Nu wacht ik in mijn hoek

Nog even
mijn stilte

Nog even
en er vliegen
mooie jonge mensen in.

(NB. Soeters heeft veel van de gedichten hier digitaal staan, als je eens een indruk wilt opdoen.)

Recente berichten

Tags

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *