Klooien met taal. En met soldeerbouten. En lijmpistolen.

Deze week heerlijk gespeeld met taal in mijn vmbo-onderbouwgroepen.
Met de klooikoffers van Astrid Poot, soldeerbouten, lego, Minecraft, ijzerdraad, lijmpistolen en heul veul gedichten. Actieve leerlingen speelden met taal.
In groepen gingen zij aan de slag met gedichten uit ‘Bundel’ van Pjanter. Deze verzameling (vaak korte) gedichten, spreken enorm tot de verbeelding van de leerlingen van vmbo 1 tot havo 5. De gedichten zijn ingebonden tussen twee houten kaften, bijeengehouden door een elastiek.

En nodigen zo door de vorm meteen al uit tot creativiteit. Iedere leerling van iedere groepje koos uit eerst een stapeltje van een stuk of 30 gedichten een top 3. Vervolgens legden zij aan hun medeleerlingen uit waarom juist deze gedichtjes aanspraken.

Daarna werd binnen de groep gekozen voor een manier om een creatieve verbeelding van het gedicht te verwerken. Je had de gezichten moeten zien van mijn mannen uit vmbo 1, toen ik ze vertelde dat ik me ook heel goed kon voorstellen dat ze de online wereld van Minecraft zouden gebruiken voor het verbeelden van het gedicht. Goud. Ik kreeg de rest van de week ‘klachten’ van collega’s omdat zij steeds met Nederlands bezig wilden in hun lessen. 🙂
Of de concentratie op de gezichten van die jongen en dat meisje die probeerden het stugge ijzerdraad te verbinden, de stoelen steeds iets dichter naar elkaar toe schuivend.
De eindresultaten volgen later, maar zijn natuurlijk ontzettend ondergeschikt aan het proces.

Ik heb een geweldig vak.

 

Recente berichten

Tags

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *