De afgelopen weken ben ik met mijn leerlingen uit havo 5 aan het werk geweest met een groepsschrijfopdracht. In dit geval betreft het een groepsschrijfopdracht waarbij leerlingen in een groepje van vier een achtergrondartikel (uiteenzetting) moeten schrijven over een actueel onderwerp. Ze maken gezamenlijk een bouwplan, verdelen de alinea’s onderling (minimaal 12 alinea’s), verzamelen informatie en stoeien met bronvermelding.Uiteindelijk voegen ze hun uitgewerkte alinea’s samen. Het idee van de te verdelen alinea’s heeft te maken met het leren ontdekken van het belang van samenhang in een langere zakelijke tekst. Doordat de leerlingen de alinea’s om en om moesten verdelen, moesten ze met elkaar in gesprek over de manier waarop de alinea’s aansloten en zochten ze geschikte structuuraanduiders om samenhang in de tekst te creëren.
Ze werken tijdens deze schrijfopdracht samen in een document op Onedrive(van Microsoft):
Een van de leerlingen maakt hier een document aan dat hij vervolgens deelt met zijn groepsgenoten en met mij als docent. Als ze tijdens de les samenwerken in het document, kan ik ook meekijken hoe dat gaat en eventueel ‘live’ opmerkingen maken tijdens het schrijfproces. Het was erg interessant om live mee te kunnen kijken tijdens dit proces van schrijven en samenwerken. Ik heb de leerlingen van te voren uitgelegd waarom ik graag mee wilde kunnen kijken (bijsturen, tips geven, etc.). De leerlingen hebben dit ook als prettig ervaren. Het samenwerken in de Onedrive was ook voor de leerlingen nieuw en zorgde bij aanvang nog wel voor wat weerstand. ‘Waarom gebruiken we geen gmail, das toch veel relaxter?’ Etc. Dat ik voor de Onedrive ging heeft te maken met feit dat alle leerlingen en docenten bij ons op school werken met office365 en dat dat online samenwerken nogal vereenvoudigt. (Geen gedoe met googleaccounts etc. en de mogelijkheden zijn vergelijkbaar).
Nadelen die ik samen met de leerlingen ontdekte:
– Word Online heeft niet dezelfde functionaliteit als de geïnstalleerde versie.
– De online opmerkingenfunctie hapert soms. Opmerkingen die ik als docent maak komen niet altijd op de goede plek in het document terecht.
-De leerlingen vonden het irritant dat er niet automatisch hoofdletters werden geplaatst door Word.
Verder is het de leerlingen prima bevallen en ik hoorde al leerlingen over samenwerken in Onedrive voor andere vakken. Missie geslaagd denk ik, zowel wat betreft de schrijfdidactiek (realtime feedback kunnen geven tijdens het schrijfproces, door leerlingen onderling EN door de docent).
Gesproken feedback
Dan het beoordelingsproces. Al een tijd speelde ik met de gedachte om gesproken feedback te gebruiken bij opdrachten van leerlingen. Zo kan ik veel meer informatie kwijt in veel minder tijd. (Ik hoef niet alles op te schrijven.) Bij deze opdracht heb ik hiermee geëxperimenteerd door de gratis versie van Screencastomatic te gebruiken. Wat een fantastische tool is dat! Je kunt er in de gratis versie 15 minuten je scherm en je stem mee opnemen en je uploadt het daarna net zo makkelijk naar je youtubekanaal. Hierbij een voorbeeld:
Dat ziet er goed uit, Henk. Jammer dat meestal de tijd ontbreekt om dit soort ideeën eens goed in te zetten en voor te bereiden. Zou een mooie zijn voor ons team om uit te werken. Ik onthoud dit!
[…] de tekst die je wilt bespreken. Als de opname loopt spreek je de feedback. Laat je inspireren door dit voorbeeld van een docent uit het voortgezet […]