Via taal over liefde en
haat. Over ergens thuis
en over de weg kwijt
zijn.
Over het leven.
Gedichten en liedteksten geven je als leraar de kans om met leerlingen te spreken over taal.
En via taal over liefde. En over haat. Over je ergens thuis voelen en over de weg kwijt. Over het leven.
Steeds grijp ik als leraar Nederlands daarom de korte dagen in het najaar aan om met leerlingen te luisteren, te lezen en te leren. Deze keer combineerde ik voor de poëzielessen het beste van de Drive (waar leraren Nederlands lesmateriaal met elkaar delen) met mijn eigen ideeën.
Expeditie Nederlands: Van liedtekst naar gedicht.
De afgelopen twee weken heb ik het poëzieproject van Arnoud Kuijpers en Rutger Cornelissen (Expeditie Nederlands) gebruikt om in havo 5 de stap van liedteksten naar poëzie te maken. We luisterden in de klas samen Nederlandstalige liedjes en raps en analyseerden de liedteksten aan de hand van een theoretisch kader, dat ik ze aanbied vanuit mijn poëziereader (staat ook in de Drive).
Ook bekeken we gedichten die op muziek zijn gezet.
De leerlingen sluiten het liedtekstenproject af met een creatieve eindopdracht (Zelf een liedje schrijven met behulp van de nieuw aangeleerde theorie, een verfilming of animatie maken van een eenvoudig gedicht, etc.) Het inleveren van die afsluitende grote opdracht stel ik echter nog even uit tot na de kerstvakantie. Eerst de stap van liedteksten naar de Nederlandse poëzie.
Padlet: Van leestips naar bloemlezing
De volgende stap op bestaat er voor de leerlingen namelijk uit een bloemlezing aan te leggen van tien gedichten, waarbij zij de keuze voor ieder gedicht toelichten. Van drie van deze gedichten maken zij bovendien een analyse aan de hand van de theorie uit de poëziereader. (Rijm, stijlfiguren, beeldspraak, metrum, etc).
Ik maakte gisteravond een Padlet aan (http://www.padlet.com, een kind kan de was doen) en deelde de link ervan met leraren via Twitter en de Facebookgroep Leraar Nederlands.
erarenvoorleerlingen. Vervolgens maakte ik vandaag een nieuwe Padlet aan, waarin ik leerlingen vroeg ook een gedicht te kiezen en dat gekozen gedicht op dezelfde manier als mijn collega’s hadden gedaan, te delen met hun klasgenoten. Uiteraard voorzien van een toelichting.
Zo vertelt een van de leerlingen dat ze supertrots is op haar broer, die zelf gedichten schrijft. Een ander legt aan de hand van een gedicht uit dat je je soms zo vervreemd kunt voelen in je eigen huis en dat ze ervan geniet dat de schrijver dat zo mooi onder woorden kan brengen in een gedicht.
Aan de hand van de opbrengst van de padlet, voerde ik vervolgens weer mooie gesprekken met leerlingen. Over de taal. En via de taal over de liefde. En over de haat.
Over je ergens thuis voelen en over de weg kwijt.
Over het leven.
Wees de eerste om te reageren