Ze hebben nog steeds niet gevraagd of het voor een cijfer is…

Onderaan dit blog het bijbehorende lesmateriaal

Uitgeverijen in bedrijf. In twee van mijn klassen gaan de leerlingen de komende 8 weken een peuterprentenboek ontwerpen. Vorige les hebben we de bedrijven samengesteld op basis van de sterke punten van de leerlingen. Anna en Marije werden door de rest van de klas aangewezen als directeur omdat ‘zij zo goed kunnen plannen en organiseren’.
(Ik vroeg de klas: hoe kan het dat twee vrouwen hier de baas zijn? De jongens: Dat is toch logisch? Als je het ons laat regelen wordt het een bende!’ Haha zelfkennis is het begin van alle wijsheid.) Ook de andere taken werden op basis van persoonlijke kwaliteiten en voorkeuren samengesteld. Anna en Marije verdeelden de werknemers vervolgens over de bedrijven.

Nog voor ik iets kon zeggen bij aanvang van de les, kwamen de twee managers van de uitgeverijen naar me toe. Ze vertelden me hoe deze les eruit zou komen te zien. Ze hadden een brainstorm bedacht en hadden grote papieren nodig om ideeën te verzamelen. Ze wisten ook hoe de klas ingericht moest worden. En nu wordt er luidt gebrainstormd.

Geef leerlingen de ruimte, leg de doelen uit en zij nemen verantwoordelijkheid. Dat leer ik meer en meer.

Wat leer je dan van het uitgeven van een peuterboek?

1. Samenwerken, overleggen, concessies doen, afstemmen.
2. Plannen en organiseren over een periode van 8 weken, van NIETS tot een eindproduct.
3. Mondelinge spreekvaardigheid: bellen met drukkers en uitgeverijen: Hoe pak je dat aan? (Geen gekunstelde opdrachten uit een boek, maar levensecht: Dat boek zal er moeten komen, dus er hangt nogal wat af van dit telefonisch contact. Hoe stel je je netjes voor en hoe leg je goed uit wat je nodig hebt? Hoe bereik je je doel: Een goede offerte?
4. Schrijfvaardigheid/spelling: in een echt boek, maak je natuurlijk geen spelfouten. (In een toets? Boeien, compenseer je wel met een andere opdracht toch?)

En dat is dan alleen nog maar wat met Nederlands te maken heeft. Vakoverstijgend valt er natuurlijk ook nogal wat te leren. Samenwerking met het vak Beeldende Vorming en Economie ontstaat automatisch. Want wat is een rentabileitsdrempel? En hoe ga je de personages etc. tekenen. En hoe ga je het boekje vormgeven?

Er gaat veel geleerd worden de komende tijd! Het is enorm genieten van de gesprekken die ik in de vergaderingen hoor, van het proces. Natuurlijk ben ik benieuwd naar de resultaten straks, maar dit proces is al fantastisch.

(NB. Ze hebben nog steeds niet gevraagd of het voor een cijfer is  )

 

Lesmateriaal

Project Prentenboek

 

 

Recente berichten

Tags

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *