Community Onderwijs en jeugdzorg voor jongeren in de pandemie

Apathie, motivatie- en gedragsproblemen lijken de afgelopen maanden vaker dan ooit de kop op te steken bij jongeren. Wij maken ons daar zorgen over en schreven daarom vorige week dit artikel over erkenning voor het onrecht dat jongeren in de afgelopen twee jaar van pandemie overkwam. Het artikel werd massaal gedeeld en leverde veel herkenning en schrijnende verhalen op. Dit sterkt ons in het verlangen om samenwerking en gesprek tussen onderwijs én jeugdzorg te organiseren. Zo kunnen we vanuit een community als professionals ondersteuning bieden aan elkaar en aan leerlingen in het komende voorjaar. In de afgelopen week hebben wij hierover overleg gehad met vertegenwoordigers van AOB, NIVOZ, Meesters met Dromen en het Lerarencollectief. Zij steunen dit initiatief. Er zijn echter veel meer mensen/organisaties die hebben laten weten op enige wijze hieraan een bijdrage te willen leveren. Mochten wij nu nog geen contact hebben gehad, dan nodigen we je alsnog uit om je bij ons aan te sluiten.
Dat kan door bijgevoegd formulier in te vullen en te laten weten wat je zou kunnen en willen betekenen vanuit jouw kennis en expertise.
Alvast hartelijk dank voor je deelname!

Oproep!
Concreet hebben wij daarnaast op korte termijn al 1 ander verzoek. We willen alle leraren uit het onderwijs volgende week een hart onder de riem steken in de vorm van een filmpje dat we massaal willen delen via de socials en via jullie nieuwsbrieven en netwerken.

Het gaat daarbij om aan het geven van een blijk van erkenning voor extra inzet. Je was niet alleen. Je bent gezien. We doen het samen.  

Want we hebben gezien hoe het het onderwijs lukte om:

  • Binnen een aantal weken om te scholen van fysiek naar online of zelfs hybride vormen van onderwijs.
  • Daarbij heel veel meer te werken en ook buiten werktijden steeds maar klaar te staan voor ouders en leerlingen via allerlei online platforms.
  • Te werken in een onveilige situatie tussen honderden ongevaccineerde jongeren in een tijd dat nog erg weinig informatie beschikbaar was over de gevolgen van het virus en met alle onzekerheid die dat met zich meebrengt.

Inmiddels hebben wij een aantal collega’s uit het onderwijs bereid gevonden om een filmpje te maken waarin deze erkenning benadrukt wordt en het signaal naar de docenten uitgaat dat die extra inspanning is gezien en dat erkenning wordt geleverd voor de vanuit een grote loyaliteit extra gepleegde inzet. Hieraan wordt op dit moment gewerkt. Aan deze productie werkt ook een Spoken Word artiest mee. Op dit moment werken deze mensen/organisaties kosteloos mee aan dit filmpje. Het wordt heel erg tof, past helemaal in de eindejaarssfeer en zal helpen de collega’s met iets meer perspectief de vakantie in te laten gaan. Wij zouden jullie willen vragen dit filmpje naar jullie achterban te versturen, namens ons, om het zo breed mogelijk te verspreiden.
Daarnaast zou het ook mooi zijn als er vanuit jullie achterban bereidheid zou zijn om de organisaties/zzp’ers die een bijdrage leveren aan dit filmpje te kunnen betalen. Daar zou je dan contact met ons over op kunnen nemen. Dat kan door te mailen naar henkthaar@gmail.com of door contact op te nemen via de socials.

Met collegiale groet,  

Ivo Mijland         Opleider Contextuele Leerlingbegeleiding
Henk ter Haar    Teamleider en leraar Nederlands

Recente berichten

Tags

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *