Ontroerend onderwijs

De afgelopen twee weken was het vakantie in Arnhem. EN gingen de lessen door.  Op Guido in Arnhem bieden we de leerlingen namelijk de mogelijkheid zelf hun vakantieweek te kiezen. De leerlingen kiezen een vakantieweek en zijn in de andere week op school waar ze aan allerlei prachtige projecten werken.  Alle niveaus en jaarlagen door elkaar. Ik kijk terug op prachtige, gezellige, leerzame en verbindende onderwijsweken.

Afgelopen woensdagmiddag mocht ik met leerlingen nadenken over vooroordelen. Wat zijn dat eigenlijk? En hebben wij vooroordelen? Wat betekent het voor ons en onze omgeving als wij vooroordelen hebben?  Voor het project heb ik prachtig lesmateriaal gebruikt van Stichting Vredeseducatie Utrecht, je vindt het materiaal hier.
Het lesmateriaal bestaat uit 50 verschillende displays waarmee je een tentoonstelling kunt opbouwen in je school. De leerlingen gingen in groepjes van twee of drie de tentoonstelling bij langs en discussieerden, analyseerden, puzzelden. Ze waren kortom erg actief met het onderwerp bezig.

20151030_131151Mijn r20151030_131207ol als leraar bestond tijdens dit deel van de middag vooral uit observeren, luisteren en vragen stellen.  Wat heb ik genoten van de gesprekken tussen de leerlingen:

‘Ouderen zijn echt niet saai! Heb je mijn oma nog nooit ontmoet!’
Suze en Lois voerden een gesprek met een aantal andere leerlingen over vluchtelingen. Ze zeggen erover:

 

‘We kregen het met een groepje over Vluchtelingen oké of niet oké.  Iedereen vond het wel oké dat er vluchtelingen komen. Maar de Nederlanders moesten dan niet slechtere behoeften krijgen. Ook hadden we het er over dat de meeste  vluchtelingen niet zo onaardig en ondankbaar zijn zoals je op tv wel eens ziet, maar juist heel erg dankbaar.  Dat wij en een heleboel Nederlanders het verkeerde oordeel hebben over vluchtelingen. En we kwamen er achter dat in een heleboel plaatsen waarin wij wonen opvangen zijn.’

Nadat iedereen alle opdrachten uit de tentoonstelling had uitgevoerd, spraken we met elkaar in de kring over een aantal vooroordelen en we gingen in de kring de dialoog aan over onderwerpen als homoseksualiteit en christen zijn, integratie en pesten.

Ook spraken we over onze eigen mening over moeilijke onderwerpen en in hoeverre dat de mening was van onze ouders of dat we daar echt zelf over na hadden gedacht.  De leerlingen leken zich door de vooroordelenopdrachten erg bewust van het feit dat veel va wat zij vinden of vonden gebaseerd is op aannames en vooroordelen.

De openheid van de leerlingen ontroerde me. Net als het gegeven dat ik voelde dat de leerlingen niet alleen leerden, maar dat ik evenzeer aan het reflecteren en leren was.
De mate waarin de leerlingen zich kwetsbaar opstelden, de voorzichtigheid waarmee zij spraken,  het maakte  me klein. We waren echt samen aan het leren.

Ik heb de dag afgesloten door met de mentimeterapp te verzamelen wat ze hebben geleerd van deze middag over vooroordelen.  Met deze app kun je op een mooie eenvoudige manier reacties van leerlingen verzamelen. Hieronder een gedeelte van de resultaten.

 

mvo

Recente berichten

Tags

Geschreven door:

Een reactie

  1. admin
    11 november 2015
    Antwoord

    Dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *