Goed voornemen: Moedig zijn en vertrouwen op de kinderen.

Ben moedig!

 ‘Hoor eens,’ zei Barry hij kwam van het bed naar me toe en liet die gevaarlijke glimlach weer zien. ‘Ik wil iets met je afspreken.’
‘Oké,’ zei ik. ‘Ik neem elke gok één keer.’
‘Wie van ons twee ook eerder doodgaat, de ander belooft dat hij op zijn graf zal dansen.’

Een fragment uit een jeugdroman die zeer veel indruk op me maakte: Je moet dansen op mijn graf van Aidan Chambers.

Hoofdpersoon Hal denkt dat zijn vriend Barry een geintje maakt als hij voorstelt dat de vrienden zullen dansen op elkaars graf, maar die is bloedserieus. En wat Hal nooit had verwacht is dat hij zich uiteindelijk gedwongen zal zijn op Barry’s graf te dansen.
Zijn omgeving is geschokt door deze grafschennis: Hal zal zich moeten verantwoorden. In de stukken die hij voor de maatschappelijk werkster schrijft wordt stapje voor stapje onthuld wat voor ingewikkelde liefdesrelatie Barry en Hal hadden.

Ineens kwam ik hem weer tegen.  Op youtube. Aidan Chambers.


Hij gaf afgelopen september een inspirerende lezing over praten met jongeren over boeken.  Ontzettend de moeite waard om te bekijken. In een flits was ik weer terug bij het eerste boek dat ik van hem las: Je moet dansen op mijn graf.  Ik las het boek tijdens het eerste jaar van mijn lerarenopleiding in Utrecht voor het vak jeugdliteratuur. Jeugdliteratuur las ik nooit. Dat was voor meisjes die Carry Slee en Thea Beckman lazen, dacht ik . Wat zat ik ernaast.  Ik werd het boek in gezogen en het liet me niet meer los. Wat een prachtig psychologisch verhaal. Over grote thema’s voor grote en kleine mensen.  Over omgaan met de dood en met homoseksualiteit. Over vriendschap en verdriet.  En met humor geschreven.  Ik moet het boek nodig weer herlezen.   Een aanrader voor jong en oud.

En nu sprak hij dus weer tot me. Aidan Chambers. En wat een inspirerende lezing. Een van de quotes die is blijven hangen deel ik graag met jullie:

‘Een van de dingen die docenten afschrikt, is de gedachte dat ze niet in controle zijn over de situatie omdat een stappenplan en regels ontbreken. Maar heb moed mijn vrienden. Ben moedig en vertrouw op de kinderen. Ze hebben altijd wel iets te zeggen.’

‘Wat je wilt als je onderwijst, is een diversiteit aan verschillende ideeën, gedachten en talen. Dat is onze taak. Ze niet aanreiken wat ze al leuk vinden, maar nieuwe dingen….Diversiteit zodat je ook verschillende manieren van denken leert.’

En zo is het maar net. Te vaak wil ik mijn leerlingen mijn idee van de werkelijkheid opleggen. Wat is het moeilijk om oprecht en open te luisteren en in gesprek te blijven.

Mijn goede voornemen voor dit jaar: Diversiteit stimuleren,moedig zijn en vertrouwen op de kinderen.

 

 

 

Recente berichten

Tags

Geschreven door:

15 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *