Leraar in de klas maakt verwachtingen niet waar.

De hooggespannen verwachtingen ten spijt: leraren in de klas zijn geen wondermiddel. Het idee dat de motivatie om te leren door leraren zou stijgen, blijkt niet te kloppen.

Onderzoekers van het Kohnstamm Instituut van de Universiteit van Amsterdam brachten vier types leraar in kaart. Slechts in één geval was er onder leerlingen sprake van meer leerplezier en meer inzet.

LEUK?

Leren wordt dus niet automatisch leuk als je er een leraar bij gebruikt zegt onderzoeker Joost Meijer. „Sterker nog, kinderen willen lang niet altijd met een leraar werken. Hoe de leraar ingezet wordt is uiteindelijk veel belangrijker dan de leraar zelf.”

Als scholen met leraren werken doen zij dat bijna altijd als aanvulling op het ouderwetse schoolboek. Lesmethodes bieden meestal ondersteuning aan leraren, waardoor leerlingen op hun eigen niveau met de lesstof kunnen oefenen.

GERING

„Als je een leraar in de klas inzet, moet je wel weten hoe je dat het beste kunt doen”, zegt Meijer. „Als je een leraar hebt en je gebruikt hem alleen maar om een kopie van het lesboek te projecteren dan heeft het natuurlijk niet zoveel zin. Zo werkt het met leraren.”

 

(Dit bericht is een parodie op dit artikel dat verscheen in Metro: http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/04/tablet-in-de-klas-maakt-verwachtingen-niet-waar  In dit artikel werd het gebruik van een tablet in de klas besproken)

Recente berichten

Tags

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *